5 tips die bijdragen aan een relatie voor het leven!

Hoe je nu reageert op je kind, heeft gevolgen voor jullie latere relatie. Of die open zal zijn of gesloten. Of die oppervlakkig zal zijn of diepgang zal hebben. Of het contact frequent zal zijn of sporadisch. Of het spontaan zal zijn of vanuit een gevoel van verplichting.5

Deze 5 tips zullen bijdragen aan jullie relatie, nu en in de toekomst:

1. Geef jouw volledige aandacht

Misschien herken je het, je kind wilt met jou spelen, wilt jouw volledige aandacht, maar jij bent druk met zo veel dingen die je moet. Je hebt de rust niet en misschien ook wel de zin niet. Je bent moe, je moet werken, je hebt een afspraak, je app blijft maar afgaan, je raakt met iemand aan de klets, Facebook slurpt je aandacht op, je moet de was en de strijk nog doen, je wilt ook je mail nog even checken en oh ja de boodschappen nog, oeps… bijna vergeten. En voor je het weet is het tijd om te gaan koken…

En je kind maar roepen, pap, kom je nou?

Of mam, maham, mahhhhhammmmmm!!!!

Het is belangrijk om je kind iedere dag minimaal een half uur jouw volle aandacht te geven.

Volle aandacht is niet:

  • met een half oog naar je telefoon of voetbal op tv
  • ‘hummend’ om je kind het gevoel te geven dat je luistert, terwijl je eigenlijk met andere dingen bezig bent

Volledige aandacht, je kind wordt er blij van en jijzelf ook als het je lukt. Het lijkt makkelijker dan het is!

2. Volg je kind

En dan is het zover, je gaat samen met je kind iets doen. Spelen, er op uit, whatever! Maar wie bepaald nou wat jullie gaan doen?

Stel je hebt een idee alleen je kind denkt daar anders over… een duidelijke nee, teleurstelling, protest….Wat doe je dan?

Kinderen moeten al zo veel. Volgen geeft je kind zeggenschap en dat is belangrijk voor een gevoel van veiligheid en eigenwaarde. Volgen leidt vaak tot een blij gevoel, bij beiden!

3. Wees respectvol

Respect tonen, makkelijker gezegd dan gedaan. Soms wil je het liefst dat je kind gewoon doet wat jij op dat moment wilt dat het doet.

Door begrip te tonen en rekening te houden met de wensen en behoeften van je kind, kom je een heel eind. Wees niet bang dat je kind met jou aan de haal gaat als je luistert naar de wensen en behoeften. Vanuit die angst vergeten we dat het eigenlijk best logisch is om eerst respect te tonen voordat we respect zullen krijgen.

4. Luister (ook naar wat er niet wordt gezegd)

Kinderen vertellen ons veel, heel veel. Alleen wij horen het niet altijd. Kinderen vertellen ons veel met woorden, maar ook met gebaren en met gedrag.

We reageren meestal door iets te doen of te zeggen, zowel positief als negatief.

Je zou ook eens alleen kunnen luisteren naar wat jouw kind jou allemaal vertelt, met woorden, met gebaren, met gedrag. Wat wil jouw kind jou vertellen, wat wil je kind jou duidelijk maken? Hoor je het? Luister je echt?

5. Lach en geniet met elkaar

Samen lachen is genieten. Het is gezond en je wordt er blij van. Je kunt samen lachen door de creativiteit en de humor te zien die zich regelmatig voor jouw ogen afspeelt. Je kunt er in meegaan. Er zit zo veel creativiteit, humor en puurheid in kinderen. Daar zouden wij wat van kunnen leren 🙂 .

Als er iets gebeurt waar je boos van wordt, probeer eens of je het kunt ombuigen door bewust humor in zetten ipv boosheid. Of deel jouw eigen ervaringen. Wat spookte jij allemaal uit toen je zo jong was? Je kinderen zijn vast benieuwd!

 

Dit waren 5 tips die bijdragen aan een relatie voor het leven!

Welke tip vindt jij het meest waardevol? Laat het me weten door hieronder een reactie te plaatsen!